Chulha-project Laos
Koken zonder rook

 

Home

Het verhaal

Presentatie

The story

Foto's Laos

Nieuwsbrief

Contact

Foto's van het project in Nong Oln vind je hier


Hieronder een filmpje (klik HIER om te kijken in de hoogste kwaliteit)

De beelden spreken voor zich en alle muziek die je hoort is authentiek uit Laos.

Het filmpje begint met het nationaal instrument van Laos: de khen (of khaen, e.a.…), een soort mondorgel uit bamboe.
Daarna hoor je een set bamboebuizen van verschillende lengte, waar vrouwen vlak bij een uiteinde van een buis in de handen klappen.
Gongs zoals in het volgende stukje hoor je bij elke (sjamaan)-ceremonie. De gongs  worden hier begeleid door een gespleten bamboe, waarmee men op de vloer slaat.
Er is gesnerp en gepiep te horen tijdens het stuk waar we Khapor, de hoofdsjamaan van het dorp, aan het werk zien terwijl hij bamboe snijdt voor een kruisboog. Dit geluid komt van zijn radiootje (in de plastiek draagtas) waar hij het dagelijks half uurtje voor de Hmong-sjamanen tracht te volgen.
Op het einde hoor je een stukje met een snaarinstrument. Het is en soort harp gemaakt uit een bamboebuis. Goed verglijkbaar met de valiha uit Madagaskar. Voor de snaren maakt men de bast van die bamboebuis gedeeltelijk los. Om te stemmen past men de lengte en de spanning van de snaren aan, door de blokjes hout onder die snaren te verplaatsen…

How we make and install smokeless stoves in Laos
Camera by Christina Gaio and Harald Voglhuber (see contact page)


 

2013: we hebben een nieuw aterlier naast het huis van Vangyeng gebouwd.
Het gebouw is 5 X 10 meter en op de verdieping zijn er slaapkamers voorzien.  


zaterdag 23 januari 2011
Tijdens de kerstvakantie ben ik opnieuw naar Nong Oln gereisd om het project verder op te volgen.
De dorpelingen trekken hun plan zonder mij. Intussen zijn er 9 stoofjes geplaatst en stonden er 6 sets betonelementen uit te harden.
Ik had meer gehoopt maar de prijs (30 €) schrikt de meeste kandidaten af. Om dit bedrag bijeen te krijgen wordt er in enkele gezinnen flink gespaard.
Vanxay en Vangyeng vertelden me dat het tijd zal vergen om de oude gewoonten in de keuken te veranderen. Naarmate er meer Chulhas in gebruik zijn, zullen meer mensen de voordelen van de Chulha inzien.


Zaterdag 4 september 2010

Het Chulha-team werkt flink verder. Toen ik vorige week vrijdag met Vanxay belde waren ze net de zevende Chulha aan  het installeren en stond N° 9 uit te harden. Goed hé.


Woensdag 25 augustus 2010

Het was geen gemakkelijke start voor het project in Laos. Dit was een beetje te verwachten.
Muang Kham, het dichtste stadje waar we de nodige materialen kunnen inkopen ligt op 40 km van Nong Oln. Dat is een rit van 90 minuten. Een pick-up die
vol geladen terug de berg op moet doet er dubbel zo lang over.
De manier van koken in India lijkt erg veel op deze in Loas. Maar de omstandigheden zijn anders.
Aangezien er bvb geen pottenbakkers in de buurt zijn hebben we metalen buizen gemaakt in plaats van schoorstenen in gebakken klei zoals in India.
In Nong Oln is er nog altijd geen elektriciteit. Het is even wennen om een gat te boren met een handboor. Ook het lastige mengen van beton is handwerk.
Met de nodige aanpassingen zijn de stoofjes fantastisch goed gelukt.
Er waren 5 stoofjes geplaatst als ik weg ging en ze doen hun werk uitstekend. Je ziet zo dat ze zeer zuinig branden. Het verschil met open vuur is groot. Mooi blauw in de vlammen, wat duidt op een goede verbranding. En geen rook in huis natuurlijk.

Wat veel deugd doet: je wordt uitgenodigd voor het avondmaal en het open vuur is gedoofd. In plaats van dat de rook je door de deur tegemoet walmt is de keuken volledig rookvrij. De mensen koken met plezier op hun nieuwe stoof.


Woensdag 30 juni 2010

Zopas viel een mail uit Vientiane in mijn bus.
Thierry van Jules Classic Rental heeft twee kisten met de mallen uit India ontvangen.

Wat een opluchting !!

Zaterdag nemen we het vliegtuig en maandag begint het grote avontuur ter plaatse.


Zaterdag 26 juni 2010

Twee kisten met mallen uit India naar Laos laten versturen is een onderneming waar een grote portie geduld en volharding voor nodig is.
De eerste toezegging van Philips om een set gietvormen te bestellen dateert van begin januari.

Deze middag kwam eindelijk, na ontelbare mails en telefoongesprekken, het verlossende bericht uit India:
“The shipment to Mr. Toon is on its way to laos.
Thankyou.
Chandrashekhar”

TNT verscheept dus vandaag de mallen vanuit India naar Vientiane, de hoofdstad van Laos.
Thierry van Jules Classic Rental, een fransman die in Vientiane een verhuurbedrijfje runt,  sprong op het laatste moment ter hulp en zal de goederen in ontvangst nemen. Vanuit Vientiane zal ik dan zelf vervoer organiseren tot in het noorden van Laos. Merci Thierry !!

Jules Classic Rental verhuurde me reeds 2 keer een Honda FTR (250 cc). Met die lichte FTR reis ik dan vanuit Vientiane in iets meer dan twee dagen tot in Nong Oln, het dorp waar de eerste Chulhas van Laos zullen gemaakt worden.
Zoals "Classic" in de naam al doet vermoeden verhuurt Thierry enkel leuke moto's "met karakter". Ook de service is uitstekend.
Hier de link naar de website: http://www.bike-rental-laos.com/

Hartelijk dank ook aan iedereen die me steunt en aan de mensen die me geholpen hebben bij de transportproblemen. In het bijzonder
Bas Griffioen van Philips Design Eindhoven, zonder hem was de zending nooit op tijd in Laos geraakt.


Zondag 25 april 2010

Met heel veel geluk ben ik vrijdag namiddag terug in België geraakt. (5 dagen oponthoud door de stofwolk van de Eyjafjallajökull-vulkaan)
De trip naar Laos was heel vruchtbaar. Er zijn afspraken met leveranciers, werklui en de eerste klanten gemaakt.
Ik heb alle nodige materialen zoals cement, grind, metaal voor wapening van het beton, metaalplaat voor de schoorsteen enz … gevonden, prijzen vergeleken, gereedschap gekocht.
De locatie waar we ons eerste atelier zullen opzetten is ook bepaald.
Het is een geschikt huis in Ban Nong Oln met een groot open erf, vlak bij de hoofdweg, waar een camion gemakkelijk bvb een voorraad grind kan storten.
Er is ruimte om beton te maken en gegoten onderdelen te stockeren.
Zeer praktisch: het dorp heeft  4 waterkraantjes en 1 er van staat op dit erf.

De mensen zijn zeer enthousiast en wachten vol ongeduld tot de stoofjes zullen gemaakt en geplaatst worden.
Tenslotte nog een belangrijke vaststelling: het probleem is meer verspreid dan ik dacht. Niet alleen in de bergdorpen, ook in meer stedelijke omgevingen wordt nog veel op die ongezonde manier gekookt.

Copyright © 2010 Chulha project | web design by ddw